Top of a wind turbine

Ενεργειακές λύσεις

Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή με πράσινη ενέργεια

Στην Ørsted αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή μεταμορφώνοντας το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Οι πράσινες λύσεις μας περιλαμβάνουν την αιολική και ηλιακή ενέργεια, λύσεις αποθήκευσης καθώς και μεγάλης κλίμακας Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας για πρωτοποριακές λύσεις πράσινης ενέργειας, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο.


Καταφέραμε να κάνουμε το όνομά μας συνώνυμο της παγκόσμιας πρωτοπορίας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια έχοντας κατασκευάσει τα πρώτα και μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον κόσμο. Σήμερα επεκτείνουμε τις δράσεις μας και στον τομέα των χερσαίων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Το σύνολο της αιολικής ενέργειας που παράγουμε στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία είναι αρκετό για να προσφέρει ρεύμα σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόσφατα, επεκτείναμε τις δράσεις μας και στους τομείς της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συνεργασιών προκειμένου το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα βιώσιμα καύσιμα να γίνουν εμπορικά βιώσιμα.

Οι ενεργειακές μας λύσεις

Wind farm

Υπεράκτια αιολική ενέργεια

Το 1991 καινοτομήσαμε με τη δημιουργία του πρώτου πάρκου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο, ενώ έχουμε κατασκευάσει και το μεγαλύτερο σε έκταση υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Σήμερα, είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Onshore wind turbines

Χερσαία αιολική ενέργεια

Τα έργα μας στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προσφέρουν πράσινη ενέργεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας. 

Ανανεώσιμο υδρογόνο

Στην προσπάθεια απομάκρυνσης του άνθρακα από την παγκόσμια οικονομία, ο τομέας των μεταφορών και οι βαριές βιομηχανίες αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Το ανανεώσιμο υδρογόνο αποτελεί λύση-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. 

Πού παράγουμε πράσινη ενέργεια

Τα πλεονεκτήματα της ανανεώσιμης ενέργειας


Η ανανεώσιμη ενέργεια προέρχεται από φυσικές πηγές, οι οποίες είτε είναι απεριόριστες είτε αναπληρώνονται ταχύτερα απ’ ότι καταναλώνονται. Η ανανεώσιμη ενέργεια έχει τεράστια οφέλη για το κλίμα, τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία.

 • Η ανανεώσιμη ενέργεια συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  Η παγκόσμια μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξασφάλιση καθαρών μηδενικών εκπομπών από τις παγκόσμιες οικονομίες έως το 2050, αλλά και για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C. Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι συνυφασμένη με την εκπομπή σημαντικά λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με μια αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η ανανεώσιμη ενέργεια θα χρησιμοποιείται σε περισσότερο από το 90% των λύσεων που θα προσφέρονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας απομάκρυνσης από τον άνθρακα έως το 2050.
 • Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι απεριόριστη
  Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει και το όνομά της: ανανεώσιμη. Αυτό σημαίνει ότι δε θα εξαντληθεί ποτέ. Ο ήλιος θα συνεχίσει να λάμπει για πάντα και ο άνεμος θα συνεχίσει να φυσά. Ενώ ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, δεν έχουν σταθερή απόδοση, οι τεχνολογίες αποθήκευσης καθιστούν δυνατό τον σταθερό εφοδιασμό με ηλεκτρισμό και τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και αξιόπιστου δικτύου ενέργειας.
 • Η ανανεώσιμη ενέργεια δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας
  Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αειφόρος ανάπτυξη είναι «κλειδί» για την επιτυχία τους. Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκινώντας από το στάδιο της παραγωγής και της κατασκευής έως και τα στάδια της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Μια αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) προβλέπει ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 40 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2050.
 • Η ανανεώσιμη ενέργεια ενισχύει τις κοινότητες και τις οικονομίες
  Η ανανεώσιμη ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των κοινοτήτων και των τοπικών οικονομιών. Για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή σταθερού εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες γης σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σημαντικό οικονομικό πόρο. Δείτε πως η υπεράκτια αιολική ενέργεια έφερε νέες ευκαιρίες και ελπίδα στη μικρή πόλη του Γκρίμσμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από χρόνια μεταβιομηχανικής παρακμής.
 • Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πιο οικονομική από τα ορυκτά καύσιμα
  Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Σήμερα, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα στα δυο τρίτα του κόσμου. Τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν μειώσει το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας σε σχέση με το κόστος της ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τους καταναλωτές ενέργειας και εξαιρετικά θετικό για τον πλανήτη μας.
 • Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι καλύτερη για την υγεία του ανθρώπου
  Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των ανθρώπων του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με νέες έρευνες, το 2018 η κλιματική αλλαγή ήταν υπεύθυνη για 8,7 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καύση ορυκτών καυσίμων παράγει αέρια του θερμοκηπίου και βλαβερά σωματίδια που μολύνουν τον αέρα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και καρκίνο. Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μολύνουν τον αέρα ελάχιστα ή και καθόλου.
 • Η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να διευρύνει την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών στην ενέργεια
  Γνωρίζατε ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην πρόσβαση στην ενέργεια; Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, ενώ ένα ακόμα δισεκατομμύριο δεν έχει αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν λύσεις αποκεντροποίησης που θα βελτιώσουν την πρόσβαση στην ενέργεια και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
 • Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια
  Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ορίσει τον όρο «ενεργειακή ασφάλεια» ως την «απεριόριστη διαθεσιμότητα πηγών ενέργειας σε προσιτές τιμές». Η ενεργειακή ασφάλεια επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων που περιλαμβάνει την πολιτική αστάθεια, και τη μεθόδευση των ενεργειακών αποθεμάτων, έως καθώς και τα ατυχήματα ή τις φυσικές καταστροφές. Η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να προωθήσει ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές μοντέλο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε κράτη που αυτή τη στιγμή βασίζονται στην εισαγόμενη ενέργεια με βάση τα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που συνεπάγεται και διακυμάνσεις στην τιμή της.
Σχετικά με εμάς

Προωθώντας την παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Η Ørsted είναι μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κάνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία ενός κόσμου που βασίζεται αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια.