Wind farm

Υπεράκτια αιολική ενέργεια

Υπεράκτια αιολική ενέργεια

Το 1991 καινοτομήσαμε με την κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο. Από τότε, έχουμε κατασκευάσει περισσότερα υπεράκτια αιολικά πάρκα από κάθε άλλη εταιρεία παγκοσμίως. Παράλληλα, έχουμε καταρρίψει πολλές φορές το ρεκόρ κατασκευής του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στον κόσμο. Έχουμε τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, την καλύτερη τεχνική κατάρτιση και το μεγαλύτερο αριθμό νέων έργων, μεταξύ των κατασκευαστών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.


Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι απαραίτητη για την παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια ήταν μια ιδέα που δεν είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν. Ωστόσο, μέσα σε λίγες μόλις δεκαετίες, μετατράπηκε σε μια ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική τεχνολογία που παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα.

Στη Δανία, όπου και βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Ørsted, η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και σε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Οι βασικές αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού


Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί από περιστρεφόμενους μαγνήτες στο πηνίο ενός αγώγιμου καλωδίου. Το ερώτημα όμως είναι πώς πραγματοποιείται αυτή η περιστροφή.

Στα κλασικά θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο καίγονται προκειμένου να θερμάνουν το νερό παράγοντας έτσι ατμό υψηλής πίεσης που μπορεί να θέσει σε κίνηση ένα στρόβιλο και, στη συνέχεια, τη γεννήτρια.

Δυστυχώς, το γεγονός αυτό συνεπάγεται και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών εκπομπών. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην εξάρτησή μας από μη ανανεώσιμους πόρους που απαιτούν διαρκή εξόρυξη από το έδαφος και μεταφορά σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις ανεμογεννήτριες, η περιστροφή πραγματοποιείται μέσω της καθαρής, φυσικής και απεριόριστης δύναμης του ανέμου.

Γνωρίζατε ότι…


η περιστροφή μιας ανεμογεννήτριας παράγει ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που ισοδυναμεί με την ηλεκτρική κατανάλωση ενός μέσου σπιτιού για περισσότερες από 19 ώρες;

Πώς μεταφέρουμε την ενέργεια στην ακτή;


Κάθε ανεμογεννήτρια στέλνει την ενέργεια στο κάτω τμήμα του πυλώνα μέσα απόω καλώδια και στη συνέχεια μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων σε έναν υπεράκτιο υποσταθμό ρεύματος. Εκεί η τάση ανυψώνεται και αποστέλεται μέσω καλωδίων υψηλής τάσης στην ακτή. Η υψηλότερη τάση συνεπάγεται και μικρότερη απώλεια ενέργειας κατά τη μεταφορά.

Στην ξηρά, ένας άλλος υποσταθμός ρεύματος προσαρμόζει και πάλι την τάση, έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να μπορεί να τροφοδοτηθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο και να μεταφερθεί στα σπίτια και στις επιχειρήσεις.

Μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει όταν το ρεύμα φθάνει στην ακτή

Συχνές ερωτήσεις και τα πλεονεκτήματα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

 • Είναι η υπεράκτια αιολική ενέργεια καλή για το περιβάλλον;
  Ναι. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι καλή για το περιβάλλον, γιατί παράγει ενέργεια χωρίς καύση κάποιου καυσίμου ή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
 • Μπορεί κανείς να ακούσει ή να δει τις ανεμογεννήτριες;
  Συνήθως οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα. Δεν είναι εύκολα ορατές από τη στεριά και ο ήχος τους δεν ακούγεται καθόλου.
 • Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα της αξιοποίησης του ανέμου στη θάλασσα; 
  Ο άνεμος στη θάλασσα είναι ισχυρότερος, σταθερότερος και με λιγότερες διακυμάνσεις απ’ ότι ο άνεμος στην ξηρά. Αυτό καθιστά δυνατή την παραγωγή περισσότερης ενέργειας με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
 • Γιατί είναι καλύτερη η κατασκευή αιολικών πάρκων στη θάλασσα απ’ ότι στην ξηρά; 
  Η μεταφορά μεγαλύτερων πυλώνων και πτερυγίων είναι πιο εύκολη δια θαλάσσης παρά οδικώς. Η μεταφορά δια θαλάσσης δίνει τη δυνατότητα κατασκευής πολύ μεγαλύτερων ανεμογεννητριών και παραγωγής περισσότερου ρεύματος. Η θάλασσα έχει απέραντη έκταση και άφθονο χώρο που επιτρέπει την κατασκευή πολλών ανεμογεννητριών. Ωστόσο, πάντα αποφεύγεται η παρεμβολή τους σε διαδρομές πλοίων ή οικολογικά προστατευόμενες περιοχές.
 • Τι συμβαίνει στην περίπτωση αιολικών πάρκων που έχει ολοκληρωθεί η διάρκεια ζωής τους;

  Μόλις ένα αιολικό πάρκο φθάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής του, μπορεί να πραγματοποιηθεί απεγκατάσταση, παράταση λειτουργίας ή αναβάθμιση του. Η διαδικασία της αναβάθμισης (repowering) περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παλιών ανεμογεννητριών με πιο πρόσφατα, μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά μοντέλα, ενώ η διαδικασία της απεγκατάστασης αφορά την πλήρη αποξήλωση του αιολικού πάρκου.

  Σήμερα, είναι δυνατή η ανακύκλωση του 85-95% των υλικών μιας ανεμογεννήτριας που έχει απεγκατασταθεί. Το 2021, η Ørsted δεσμεύτηκε να σταματήσει την απόρριψη πτερυγίων στις χωματερές επιλέγοντας αντί αυτού να εξερευνήσει νέες επιλογές επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσής τους. ;

 • Πώς επηρεάζουν τα αιολικά πάρκα τα πτηνά;
  Οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν σημαντική απειλή για τα πτηνά. Αντίθετα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αυτές που συνιστούν πραγματικό κίνδυνο, καθώς ωθούν πολλά είδη πτηνών στην εξαφάνιση. Η αιολική ενέργεια είναι ένας σημαντικός τρόπος μείωσης του κινδύνου αυτού.
 • Ποια είναι η αξία των ακινήτων που βρίσκονται κοντά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα;
  Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται συνήθως σε μεγάλο βάθος και δεν είναι πάντοτε εύκολα ορατά. Σύμφωνα με έρευνες, η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων στις γύρω περιοχές.
 • Πώς είναι δυνατή η συνύπαρξη της υπεράκτιας ενέργειας με την αλιευτική βιομηχανία;
  Συνεργαζόμαστε στενά με την αλιευτική βιομηχανία κατά τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των αιολικών πάρκων μας εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή συνύπαρξη τους.