Σχετικά με εμάς

Η πιο βιώσιμη ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας

H Ørsted είναι μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κάνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία ενός κόσμου που θα βασίζεται αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια. Στόχος μας είναι η στήριξη κρατών σε όλο τον κόσμο προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια και να αξιοποιήσουν όλα τα οφέλη που προσφέρει η πράσινη μετάβαση.


Ο πρώτος νόμος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου για τα 2GW το 2030 και περιγράφοντας αναλυτικά τον τρόπο κατανομής των περιοχών ανάπτυξης και τους τρόπους παροχής στήριξης.

Οι λεπτομέρειες θα ορισθούν με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ο χρόνος έκδοσής τους θα καθορίσει και τον χρόνο πραγματοποίησης του πρώτου διαγωνισμού.

Οι τοποθεσίες εντοπίζονται από τις αρχές μέσω του χαρακτηρισμού ευρύτερων εκτάσεων ανάπτυξης και του ορισμού συγκεκριμένων ζωνών εγκατάστασης μετά την απαραίτητη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την γνωμοδότηση των ενδιαφερόμενων μερών.

Οι εταιρείες θα πρέπει σε πρώτη φάση να αποκτήσουν άδειες έρευνας για τις περιοχές ανάπτυξης που ενδιαφέρονται. Στην συνέχεια να μπορούν να λάβουν μέρος στην ανταγωνιστική διαδικασία για την λήψη λειτουργικής ενίσχυσης, η οποία θα έχει την μορφή Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) ισχύος είκοσι (20) ετών.

Η καθαρή ενέργεια έχει δώσει το έναυσμα για την πράσινη επανάσταση που ενισχύει την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο.

Ήμασταν η πρώτη εταιρεία ενέργειας που πραγματοποίησε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια και θα είμαστε και οι πρώτοι που θα τάσουμε σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η εμπειρία αυτή μας δίνει τη μοναδική δυνατότητα να προσφέρουμε στήριξη σε όλους όσοι ξεκινούν το ταξίδι τους στην ενεργειακή μετάβαση.

Παγκόσμια εμπειρία, τοπική εξειδίκευση


Η Ørsted παίζει έναν ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας. Τα μεγάλα πάρκα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν συμβάλλουν μόνο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα σε τοπικούς παρόχους και κοινότητες να ενισχύσουν την εθνική τους οικονομία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε ηγέτες στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς της τάξης του 25%. Έχουμε κατασκευάσει υπεράκτια αιολικά πάρκα που μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ρεύμα σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2025.

Ηγέτες στην παγκόσμια πράσινη επανάσταση


Το 1991 κατασκευάσαμε στη Δανία το πρώτο υπεράκτιο πάρκο αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. Από τότε έχουμε αποκτήσει ασυναγώνιστη εμπειρία και τεχνογνωσία καθορίζοντας τη βιομηχανία και οδηγώντας τη στη μορφή που έχει σήμερα.

Έχουμε κατασκευάσει περισσότερες από 1.600 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Από τότε, έχουμε διατηρήσει την ηγετική μας θέση στην αγορά και στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ αναλαμβάνουμε ολοένα και περισσότερα έργα στους τομείς των χερσαίων αιολικών πάρκων, των ηλιακών πάρκων και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας. Σήμερα είμαστε πρωτοπόροι στις ανανεώσιμες τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως το πράσινο υδρογόνο.

Χάρη στα έργα μας, παράγουμε καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια για εκατομμύρια ανθρώπους προσθέτοντας έτσι αξία στις τοπικές κοινότητες, όπου και αν εργαζόμαστε.

Το όραμά μας

Περισσότερο από το 80% της κατανάλωσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχεται ακόμα από ορυκτά καύσιμα. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν έτσι βασικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.

Χρειαζόμαστε μια άμεση αλλαγή.

Στην Ørsted, το όραμά μας είναι ένας κόσμος που θα βασίζεται αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δε μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε σωστούς συνεργάτες που θα μας βοηθήσουν να το κάνουμε πραγματικότητα.

Η δική μας πράσινη μετάβαση


Η Ørsted ιδρύθηκε το 2006 με την επωνυμία «DONG energy». Από τότε, η εταιρεία μας έχει πραγματοποιήσει μια ραγδαία πράσινη μεταμόρφωση.

Παλαιότερα, η εταιρεία μας βασιζόταν κυρίως στα ορυκτά καύσιμα. Τα έργα μας περιλάμβαναν την παραγωγή πετρελαίου και αερίου καθώς και την αναζήτηση των καυσίμων αυτών στη Βόρεια Θάλασσα. Ταυτόχρονα, βασιζόμασταν σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ρεύματος και θερμότητας.

Το 2008 δεσμευτήκαμε να πραγματοποιήσουμε έναν στόχο σε βάθος 40ετίας. Θέλαμε το 85% της θερμότητας και του ρεύματός μας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος μας επιτεύχθηκε σε μόλις 10 χρόνια.

Η απομάκρυνσή μας από τα ορυκτά καύσιμα και η αφοσίωσή μας στη μείωση του κόστους υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βοήθησε στη μετάβασή μας σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με οικονομικά οφέλη, αλλά και πλεονεκτήματα για όλο τον πλανήτη.

Σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις δραστηριότητές μας και στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας έως το 2025, και σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040 αντίστοιχα.

Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την δικιά μας μεταμόρφωση για να βοηθήσουμε τις αγορές ανά τον κόσμο στη μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα για την πράσινη μετάβασή μας στην ιστοσελίδα μας

Top of a wind turbine
Λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας

Αξιοποιώντας τη δύναμη της φύσης

Οι λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας που προσφέρουμε δίνουν ρεύμα σε εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα και του ήλιου στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.